KONE Oyj

kone hissit ja liukuportaat

kone hissit ja liukuportaat

KONE on yksi menestyneimpiä ja tunnetuimpia suomalaisia yrityksiä. Sen tunnetuimmat tuotteet ovat tietenkin lähes joka maailman kolkasta löytyvät hissit sekä liukuportaat. Lisäksi yhtiö valmistaa liukuovia, liukukäytäviä, automaattiovia sekä valvonta-ja ohjausjärjestelmiä. Nykyään yksi sen suurimmista tulonlähteistä alkaakin olla sen tarjoamat palvelut. Eri yritykset eivät ainoastaan osta KONEelta tuotteita, vaan myös niihin liittyviä palveluita, jotka liittyvät tuotteiden kunnossapitoon ja nykyaikaistamiseen. KONE kehittää palveluitaan jatkuvasti.

Historia

KONEen historia ulottuu jopa 1900-luvun alkuun, jolloin perustettiin Koneliike Tarmo. Se osti, korjasi ja myi käytettyjä koneita. Liikkeen osti vuonna 1910 Ab. Gottfr. Strömberg Oy ja näin muodostui osakeyhtiö Kone Oy. Alunperin sillä ei itse asiassa ollut mitään tekemistä hissien kanssa, mutta tarkoitus oli kyllä myöhemmin alkaa maahantuoda hissejä. Kun päämies irtisanoi lisenssisopimuksensa vuonna 1918, Kone aloitti oman hissituotantonsa. 1925 mies nimeltä Harald Herlin osti yhtiön ja siitä saakka Kone on ollut tämän suvun omistuksessa.

KONE nyt

KONEella on tällä hetkellä jo yli 1600 toimipistettä yhteensä yli 60 maassa. KONE onkin yksi suurimpia suomalaisia kansainvälisiä yrityksiä. Tällä hetkellä sen palveluksessa on maailmanlaajuisesti lähes 50 000 työntekijää. Tuotantolaitos sijaitsee Hyvinkäällä ja erikoisuutena mainittakoon, että Hyvinkään tuotantolaitoksilla on erillinen ammattioppilaitos. Se kouluttaa henkilöstöä yrityksen omiin tarpeisiin, kuten hissien asennus- ja huoltotehtäviin. Hyvinkäällä on myös tuotekehityksen luotettavuuslaboratorio. Siellä sijaitsee useita testitorneja, jossa yhtiö suorittaa testejä, jotka liittyvät turvallisuuteen, laatuun sekä luotettavuuteen. Lisäksi Lohjalla sijaitsee Tytyrin kainoksen tutkimus- ja tuotekehittelykeskus. Täällä on myös maailman korkein hissien testitorni, joka ei suinkaan kohoa yläilmoihin, vaan se on louhittu syvään kuiluun maan alle. Ajomatkaa tässä testitornissa kertyy jopa 333 metriä. Kuilussa on itse asiassa kaksi hissiä, joista toinen kulkee 2 metriä sekunissa ja toinen saavuttaa maailmanennätysnopeuden, joka on 17 metriä sekunnissa.

KONE on tehnyt vuosien saatossa useita hissitekniikkaa muuttavia innovaatioita. Yhdeksänkymmentäluvun puolivälin jälkeen KONE esitteli uuden hissinsä, Kone MonoSpacen, joka ei vaadi ollenkaan erillistä konehuonetta. Nykyään konehuoneton konsepti onkin aivan maailmanlaajuinen hissistandardi uusissa rakennuksissa. Seuraava todella mullistava innovaatio esiteltiin vuonna 2004, jolloin markkinoille tuotiin Kone MaxiSpace -konsepti. Siinä hissi ei tarvitse lainkaan vastapainoa, jolloin hissikuiluun on mahdollista asentaa normaalia suurempi hissikori. Aivan viimeisimpiä KONEen luomia innovaatioita on Kone UltraRope. Se on äärimmäisen kestävää hiilikuituköyttä, joka on tarkoitettu erityisesti korkeaan rakentamiseen.

kone liukuportaat

Yhteenveto

KONE on todellakin yhtiö, josta meidän suomalaisten kannattaa olla ylpeitä. Yhtiön hissejä ja liukuportaita näkee käytännössä aivan ympäri maailmaa, yhtiö työllistää runsaasti ihmisiä ja se synnyttää jatkuvasti upeita innovaatioita. KONEen historia on pitkä ja vaikuittava ja se suuntaa katseensa tiiviisti tulevaisuuteen. Kone tekee ja muut tulevat perässä, näin on ollut jo vuosikymmeniä ja näin tulee varmasti olemaan myös tulevina vuosikymmeninä.