Outokumpu

outokumpu logo

Outokumpu on varmasti monelle suomalaiselle tuttu yritys. Se on monikansallinen metalliteollisuuden yritys, joka toimii 30 eri maassa. Nykyistä yhtiötä edeltävä toiminta alkoi 1910 Outokummun kaupungista, silloisen Kuusjärven pitäjästä, josta löytyi kuparimalmia. Tämän kuparimalmilöydöksen pohjalle syntyi kuparimalmia tuottava Outokummun kaivos.

Valtionyhtiö siitä tuli kun Suomen valtio osti Outokummun kaisvosyhtiön koko osakekannan viipurilaiselta Hackmannin kauppahuoneelta. Nykyisin Outokumpi omistaa Kemin kromikaivoksen, Tornion terästehtaan ja ferrokromisulaton sekä useita tuotantolaitoksia Suomen ulkopuolella.

outokumpu tornion tehdas

Keminmaan Elijärven kromimalmiesiintymän löytyminen avasi Outokummulle uusia ovia. Päätös kromimalmin metallurgisesta jalostuksesta kotimaassa omin voimin tehtiin keväällä 1965. Ferrokromitehtaan sijjoituspaikaksi tuli Tornion Röyttän merenranta-alue, vaikka yksi hyvä vaihtoehdoista oli Kemin Ajos. Selvitys jaloteräksen valmistamisesta käynnistyi 1960-luvun alussa, kun todettiin, että yrityksellä on teräksen valmistamiseen tarvittavaa kromia ja nikkeliä. Tilannetta kuitenkin hankaloitti kilpailu Rautaruukin ja Outokummun välillä. Vuoden 1970 lopulla kuitenkin päätettiin, että Outokumpu saisi valmistaa alle 4,75 millimetrin kuuma- ja kylmävalssattujen levyjä ja Rautaruukki tästä paksumpia.

outokumpu tornio työntekijät

Nykyisin Outokummun pääliiketoiminta-alue on ruostumaton teräs. Tornion tehtaat käsittävät Outokummun merkittävimmät tuotantolaitokset, ferrokromisulaton ja terästehtaan, joka valmistaa noin miljoonan tonnin vuosikapasiteetilla valssattuja ruostumattomia teräksiä. Tornion tehtaat muodostavat maailman suurimman, yhtenäisen ruostumattoman teräksen tuotantoketjun. Outokummun osake noteerataan Helsingin pörssissä. Yhtiön suurin omistaja on Solidium eli Suomen valtio.