Metsäteollisuus

teollistuminen2

teollistuminen

Suomi on tunnettu metsäteollisuudestaan ja siitä että se avulla maa on aikoinaan saatu nostettua teollistuneen maan tasolle. Metsäeollisuus alkoi suomessa jo 1500+luvulla ja sen ensimäinen varsinainen hittituote oli terva. Suomi tulikin tunnetuksi mustasta kullastaan, joka tässä tapauksessa siis tarkoittaa tervaa. Tervaa meni tuohon aikaan uskomattoman suuria määriä eurooppaan, kun laivastot varustelivat sotalaivojaan.

Ensimmäinen varsinainen paperitehdas perustettiin suomeen vuonna 1700-luvulla ja sitä ennen on jo nähty käsipaperimylly, joka on tuottanut paperia pienemmässä mittakaavassa. Nämä yritykset ovat kuitenkin omistuspohjaltaan hollantilaista tai ruotsalaista alkuperää. ensimmäiset suomalaisomisteiset sahat saadaankin suomeen vasta 1800-luvulla. Tuon vuosisadan metsäteollisuus on saha ja selluloosa teollisuutta.

1900-luvulla kemiallinen puunjalostus nousee perinteisen sahateollisuuden rinnalle ja suomi on vakiinnuttanut asemansa monipuolisena metsäteollisuuden valmistajana. Vuonna 1913 Suomessa oli jo 600 sahaa, 45 puuhiomoa, 8 kartonkikonetta, 3 vaneritehdasta, 17 sellutehdasta ja 25 paperitehdasta. Joten jo tuolloin kyseessä oli uskomattoman suuri bisnes ja teollisuuden ala. Kyseinen ala alkoikin työllistää ihmisiä esimerkiksi maalta ja maalta kaupunkiin muutto alkoi.

Sodat muttivat kuitenkin metsäteollisuuden asemaa ja niiden päättyessä erilaisia yhdistyksiä sekä myyntikartelleja alkoikin ilmestyä runsaasti. Sahanomistajain Myyntiyhdistys, Paperitehtaitten Yhdistys, Selluloosayhdistys, Suomen Puunjalostusteollisuuden Keskusliitto ja Metsäteollisuus Ry.